‘Polio polio, een rolstoel met een joystick krijg je niet zómaar kado’

Image

 

“En, hoe ging het met deze rolstoel?” vraagt de vertegenwoordiger. Het zweet breekt me uit. Een week stond hij onaangeroerd onder de trap. Er zit een joystick op. Ik wil dat ding niet.

“Dat weet ik niet”, mompel ik. Ik ontwijk zijn blik.

“Je hebt hem niet uitgeprobeerd?” Verbaasd kijkt hij me aan. Hij wijst streng naar de stoelen. Er staan er twee. Electrische. De een mét, de ander zonder joystick. Ik ontkom er niet aan. Ik moet ze allebei proberen. Buiten. Waar iedereen het kan zien.

De stoel met turbo wielaandrijving als eerste. Ik draai de hoepels rond. Licht en soepel komt de stoel in beweging. Eitje, dit. Nog een keer. Bij de derde draai weigeren mijn armen dienst. Ik negeer het. Ik draai gewoon nog een keer – maar ik sta stil. Te weinig kracht. Snel roep ik dat het zó wel beter gaat. De vertegenwoordiger schudt zijn hoofd.

“Nu deze.” Hij wijst op stoel met de joystick. Als een kat die je een kapotgevreten muis aanbiedt. Ik vraag of hij koffie wil. Hij weigert. Er is geen ontkomen aan.

Mijn hand duwt tegen het pookje. Voor het eerst in lange tijd rij ik zelfstandig over de stoep. Tranen prikken in mijn ogen. Ik denk terug aan het liedje dat we vroeger zongen. Onze lagere school stond naast een revalidatiecentrum. Daar wisten wij wel weg mee:

‘Polio polio,
een rolstoel met een joystick krijg je niet zomaar kado.’

5 reacties op ‘‘Polio polio, een rolstoel met een joystick krijg je niet zómaar kado’

  1. elfje schreef:

    jammer dat je er zo,n moeite mee hebt ,ongeacht of het een elro of hand bewogen of een met e=motie wielen is ik ben blij dat ik op deze manier mijn vrijheid heb ,het is zonde van je tijd om zo te steigeren wand jij zit binnen ,ik niet ik kies voor vrijheid !! ga er voor meid ,en geniet ….en laat ze kijken….

  2. Zo mooi en blij zit ik niet in mijn rolstoel met duwondersteuning hoor ;-)) Ik vind het echt eng en ik word er ook hondsmoe van. Tis wel waar, ik kom nog eens ergens anders. Onwennig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s